Temporomandibular eklem alt çene kemiği üzerinde, sağda ve solda bulunur. Sahip olduğu daha komplike yapıyla, insan vücudundaki diğer eklemlerden ayrılır. Her iki eklem başının alt çeneye bağlı olması, alt çenenin hareketlerinde ya da fonksiyonel değişikliklerinde bir eklemin diğerini etkilemesine neden olabilir. Bu nedenle her iki eklemin de sağlıklı olması önemlidir.
Eklem başları, temporal kemiğin “Glenoid Fossa” olarak adlandırılan çukurunda bulunur. Tempotal kemikle eklem başı arasında ise fibrokartilaj dokudan meydana gelen partiküler disk yer alır. Sağlıklı bir eklemde partiküler disk, eklem başıyla glenoid fossa arasında konumlanır.
Temporomandibular eklem bünyesindeki yapılar, kolajen bağ dokusundan meydana gelen eklem ligamentleri tarafından korunur. Bu ligamentler, üzerlerine gelebilecek aralıklı kuvvetlere dayanacak şekilde yapılanmış olup eklem hareketlerini kısıtlarlar. Bununla birlikte ligamentlerin, sürekli ve anormal kuvvetler karşısında zarar görmesi riski vardır. Üstelik herhangi bir nedenle zarar gören ligamentin iyileşme olasılığı da düşüktür.
Özellikle diş gıcırdatmanın, diş sıkmanın ve dişler karşılıklı kapanırken oluşan erken temasların eklem yapılarına zarar veren kuvvetler oluşturduğu kabul edilir. Bu tür durumlar yaşandığında, eklem yapılarında zarar oluşmadan önlem alınması gerekir. Çünkü eklem rahatsızlıklarının tedavisi, eklem dokularının tamamen sağlıklı bir hale dönmesini sağlayamayabilir. Erken teşhis ve tedavi sayesinde ise hastaların belirtileri ve bulguları azaltılabilir, durumun kötüleşmesi önlenebilir.
Hasta Yorumları
Kliniğimizde, sıcak bir karşılama, şeffaf iletişim ve üstün hizmet kalitesiyle, diş sağlığı konusundaki tüm ihtiyaçlarınıza cevap vermeye hazırız.
Kaplamalarımla alakalı gitmiştim kaplamalarımın altında kistler oluşmuştu. İmplant takıldı şuan çok memnunum .Esra hanımdan önce 3 -4 tane dişçiye gittim ama hep problemler çıkardılar kaplamayı takarken dişlerimi kökten kırdılar. En son Esra hanımı önerdiler gittim ve çok memnun kaldım . Eli çok hafif ve işi bilen bir hekim Kanal tedavisi ile dişlerimin tamamını kurtardı. yakınlarıma,aileme tavsiye ettim . Ailemden de gidenler var.
zü...ç
TR
Esra hanıma komşumun tavsiyesi üzerine gittim iyi ki tavsiye etmiş iyi ki gitmişim çok memnunum implant yaptırdım tedavim hala da devam ediyor çok içten bir doktor hastasına güven veriyor ve çok rahatlatıyor ben de herkese tavsiye ederim
em...ş
TR
Sıkça Sorulan Sorular: “Eklem Splinti“
Ağız splinti, dişlerin ve çenenin belirli bir pozisyonda tutulmasını sağlayarak çene eklemi veya diş rahatsızlıklarını iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca, bruxism gibi durumlarda dişleri korur ve aşınmayı azaltır.
Ağız splinti, ağız içine takılan özel olarak tasarlanmış bir cihazdır. Dişlerin üzerine yerleştirilen bu cihaz, çene pozisyonunu düzeltmek, diş gıcırdatma (bruxism) gibi alışkanlıkları kontrol altına almak veya temporomandibular eklem (çene eklemi) rahatsızlıklarını tedavi etmek gibi amaçlarla kullanılır.
Ağız splinti kullanırken düzenli olarak temizlenmeli ve bakımı yapılmalıdır. Ayrıca, ağız splinti kullanımı konusunda diş hekiminizin talimatlarına dikkat edilmelidir. Ağız splinti kullanımı sırasında rahatsızlık veya ağrı hissedilirse, hemen diş hekiminize başvurulmalıdır.
eklem splinti genellikle çene eklemi rahatsızlıkları, bruxism, temporomandibular eklem disfonksiyonu (TME) gibi durumların tedavisinde kullanılır. Ayrıca, uyku apnesi tedavisinde veya dişlerin gece korunması gerektiğinde de kullanılabilir.